Carillon
  • kunstenaar: Piet van Wezel gemeente: Gemeente Lingewaard plaats: Bemmel (Klinkenburglaan) jaar: 1980 materiaal: hout, brons
  • In de grote vijver van het groene hart achter de Tabaksschuur, steekt deze klokkenstoel fier omhoog. Het geometrische ontwerp bestaat uit een constructie van balken die dwars op elkaar zijn bevestigd. Het deel dat oprijst uit het water, is even groot als het deel met daarin de klokken. De hele vorm loopt taps toe, waardoor een sierlijke beweging ontstaat. Deze eindigt met een verticale balk; een mooi plekje voor de duif die is daar tijdelijk is neergestreken. De 24 klokken zijn gegoten door Koninklijke Eijsbouts te Asten N-B. Een schakeluurwerk in de Tabaksschuur stelt een bandspeelwerk in werking waardoor elektromagnetische klepels de speelklokken laten klinken. Het geheel is tot stand gebracht door het Carilloncomit√ɬ© onder voorzitterschap van jhr. mr. E.M. van Nispen tot Pannerden, toen burgemeester, in verband met de viering van Bemmel 800 in 1978.

    wetenswaardigheden:
    Klokkengieterij Eijsbouts (voluit: Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken b.v.) is een klokkengieterij en uurwerkfabriek te Asten. Het bedrijf, opgericht in 1872, heeft door de jaren heen bijzondere opdrachten gekregen. Bijvoorbeeld de productie van luidklokken, waaronder de grootste klok ooit in Europa vervaardigd. Deze werd in 2006 gegoten voor een opdrachtgever in Japan. Deze klok weegt 36.000 kg. Ook maakte de firma carillons, waaronder het carillon in de Tiergarten in Berlijn. Dat is met 68 klokken 's werelds op vier na grootste carillon (totaal gewicht 48.000 kg). Het carillon van de Grote Kerk te Dordrecht bestaat uit 67 klokken (met een totaal gewicht van 49.483 kg). Eijsbouts goot hiervoor de vier basklokken. Een bijzondere productgroep wordt gevormd door de astronomische kunstuurwerken. Deze zijn te vinden in de gemeentehuizen van Best, Hoorn en Wijk bij Duurstede. Daarnaast bevindt zich een astronomisch kunstuurwerk in het Nationaal Beiaardmuseum te Asten.
 
Beelden van Gelderland