Kunstwerken langs snelweg

Begin 2009 werd begonnen met de aanleg van de N322. Er werd gezocht naar een manier om beeldende kunst in te passen in een landschappelijk ontwerp. In opdracht van Ballast Nedam en de Van Geldergroep werd daarom een ontwerpwedstrijd gehouden. De toepassing van Atelier van Corven won de opgave. Het bureau dook in de geschiedenis van de locatie. Ze vonden verhalen van scheepstimmerlieden en meubelmakers die lange tijd hun stempel op het gebied drukten. Scheepstimmerlieden werden rond 1900 werkeloos, toen er van houten schepen op stalen schepen werd overgestapt, want timmerlieden worden geen lassers... Zo gebeurde het dat veel voormalige scheepstimmerlieden voor zichzelf begonnen. Als klompenmaker, stoffeerder of meubelmaker.

Hierdoor geïnspireerd ontwierp Atelier van Corven een serie bijzondere zitobjecten voor langs de weg. Zitobjecten die een kruising zijn tussen botendek, meubel en duikplank en een eerbewijs aan de ambachtslieden van vroeger en nu.
Op de picknick-for-one-plek kan maar één auto tegelijk parkeren om ten volle te genieten van de weidse blik die het landschap te bieden heeft. Het maakt de rosse grutto en de kievit niet uit wat voor vorm hun leefgebied heeft. De strakke lijnen en zuiver ronde vormen zijn een nieuwe vorm van natuurontwikkeling en kunnen worden beschouwd als de derde generatie ruilverkaveling van het land van Maas en Waal.

 

bron: www.ateliervancorven.nl


p4one_luchtfotock.jpg

 
Beelden van Gelderland
 
Zoek